In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Zimbabwe


- Fantastisk natur -


Zimbabwe har en fantastisk natur och landet har flera nationalparker i den södra delen av landet, och på gränsen till Zambia i den nordvästra delen av Zimbabwe ligger de berömda Victoriafallen, som varje år drar till sig tusentals besökare.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Huvudstad: Harare
Statsskick: Republik
Storlek: 390 580 km²
Folkmängd: 12,6 miljoner (2010)
Valuta: Zimbabwisk Dollar
Officiella språk: Engelska, Shona och Sindebele
Tidsskillnad: UTC +2
Zimbabwe...
…är ett kustlöst land i södra Afrika som gränsar till Botswana i sydväst, Moçambique i öst, Sydafrika i söder och Zambia i norr. Officiellt heter landet Republiken Zimbabwe och kallades tidigare Sydrhodesia.


Introduktion
Zimbabwe var tidigare en brittisk koloni och landet blev en internationellt erkänd självständig stat 1980. Zimbabwes första premiärminister, Robert Mugabe, har sedan dess varit landets enda härskare (som president sedan 1987) och har dominerat landets politiska system. Hans kaotiska omfördelning av mark, som inleddes år 2000, orsakade en utvandring av vita jordbrukare vilket lamslog ekonomin och ledde till omfattande brist på basvaror.

Zimbabwe var tidigare ett av Afrikas rikaste länder men efter många år av ekonomisk nedgång, politisk oro och dåliga skördar har mer än tre miljoner människor lämnat landet. Situationen i Zimbabwe har förbättrats avsevärt sedan de politiskt relaterade våldsamheterna 2008, även om politiska spänningar finns kvar.

Turister har aldrig varit ett mål för politiskt relaterade våldsamheter och den främsta säkerhetsrisken för turister i Zimbabwe är bristen på bra sjukvård. Allvarligare skador eller sjukdomsfall kräver evakuering till Sydafrika.

Den grundläggande infrastrukturen har förbättrats sedan 2008 men är fortfarande undermålig. Tillgången på elektricitet, vatten och fungerande kommunikationer, såsom telefon och Internet, är väldigt ojämn. Vägarna är förvisso bättre än på många andra håll i Afrika, men försämras hela tiden.


Landskapet i Zimbabwe är mycket varierat. Den större delen av landet ligger på en platå som sträcker sig från sydväst till nordväst på höjder mellan 1 200 och 1 600 meter. Landets östra delar består av bergsområden med Mount Nyangani som den högsta punkten på 2 592 meter.

Stora delar av Zimbabwe täcktes förr av skogar med ett väldigt rikt djurliv. Tyvärr har fattigdom, befolkningstillväxt och brist på bränsle lett till omfattande avskogning, som tillsammans med tjuvjakt, har drastiskt minskat djurlivet. Idag består Zimbabwe mestadels av savann, men de fuktiga och bergiga östra delarna av landet täcks av tropiska vintergröna och skogar.

Zimbabwe har en fantastisk natur och landet har flera nationalparker i den södra delen av landet, och på gränsen till Zambia i den nordvästra delen av Zimbabwe ligger de berömda Victoriafallen, som varje år drar till sig tusentals besökare.

Victoriafallen är ett av världens största och mest spektakulära vattenfall och det är verkligen en fantastisk syn att se Zambezifloden störta ned i en nära två kilometer bred kanjon. Under regnperioden pumpas runt 550 miljoner liter vatten ut i minuten i ett fritt fall på över 100 meter, vilket bildar vattenånga som kan ses i en radie av närmare 30 kilometer.

Andra platser som kan vara värda att besöka är Hwange National Park som ligger cirka 1 timmes bilresa från Victoriafallen. Hwange är Zimbabwes största nationalpark och täcker ett område på närmare 1,5 miljoner hektar. Karibasjön är också på mångas lista, likaså huvudstaden Harare och Zimbabwes näst största stad, Bulawayo.

Väder
Klimatet i Zimbabwe är subtropiskt och temperaturen varierar stort med höjden. Zimbabwe har generellt lite nederbörd och många områden är för torra för jordbruk.

I Zimbabwe kan året delas in i tre årstider: den kalla årstiden, som varar från maj till augusti, med juli som den kallaste månaden, den varma, torra perioden från september till november, och regnperioden som normalt sträcker sig från december till mars.


Eftersom stora delar av Zimbabwe ligger på 1000 meter över havet och högre, sjunker temperaturen ganska ofta under noll på natten under den kalla årstiden.

De bästa månaderna att besöka Zimbabwe är april till maj och augusti till september.

Övrig information
Enligt gällande regler kan ni mot en avgift erhålla visum vid gränsen, till exempel på flygplatsen i Harare, men det kan med fördel ordnas på förhand via Zimbabwes ambassad. Det är en bra idé att kontakta den zimbabwiska ambassaden för att få uppdaterade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser, samt kostnader för visum.

De flesta tropiska sjukdomar förekommer i Zimbabwe och man ska alltid ha ett gott vaccinationsskydd, samt för resor utanför Harare även malariaprofylax. Kontakta läkare i god tid före resan för närmare information.

Det finns ytterst få möjligheter att använda kreditkort i Zimbabwe så ha alltid kontanter med er. Priser anges oftast i USD vilken numera är gängse valuta i landet.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen