In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Tanzania & Zanzibar


- Så mycket att erbjuda! -


Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro, Zanzibar är namn som du säkert har hört många gånger och som många förknippar med det vilda, exotiska och äkta Afrika och dessa fyra destinationer är skäl nog att packa väskorna och resa till underbara Tanzania.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter


Huvudstad: Dodoma
Statsskick: Republik
Storlek: 945 203 km²
Folkmängd: 37,8 miljoner (2007)
Valuta: Tanzanisk Shilling, 1 shilling = 100 senti
Officiella språk: Swahili, Engelska
Tidsskillnad: UTC +3
Tanzania...
…ligger i östra Afrika och gränsar till Indiska Oceanen i öster, Zambia, Malawi och Moçambique i söder, Burundi och Kongo-Kinshasa i väster samt Kenya och Uganda i norr. Landets namn är en sammansättning av fastlandet Tanganyika och ögrupp Zanzibar.


Introduktion
Både Tanganyika och Zanzibar var tidigare brittiska kolonier. När kolonierna blev självständiga från Storbritannien, och senare förenades, bytte man namn till Tanzania.

I mitten av 90-talet flyttades regeringssätet och parlamentet från Dar es-Salaam till Dodoma och följaktligen blev Dodoma Tanzanias huvudstad. Dar es-Salaam är dock fortfarande landets största stad och även den administrativa huvudstaden. Dar es-Salaam är också den viktigaste kommersiella staden i Tanzania.

Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro, Zanzibar är namn som du säkert har hört många gånger och som många förknippar med det vilda, exotiska och äkta Afrika och dessa fyra destinationer är skäl nog att packa väskorna och resa till underbara Tanzania.

I Tanzania kan du inom loppet av några timmar gå från att njuta på en idyllisk sandstrand på en paradisö till att utforska mosstäckta ruiner av en Swahili-stad, klättra längs dimhöjda berg och vandra tillsammans med en spjutbärande Massaj-krigare genom karga landskap runt vulkanen Ol Doinyo Lengai.

Om du söker det goda i livet så ska du välja att åka till de norra delarna och Zanzibar som är väl utbyggt med fina vägar och många hotell och restauranger. De södra och västra delarna av Tanzania ligger långt utanför turiststråken.


Zanzibar
Zanzibar är en ögrupp som består av Unguja (som oftast kallas Zanzibar), Pemba samt ett flertal småöar som ligger i Indiska Oceanen, 30-40 km utanför Tanzanias kust. Zanzibar är verkligen en äkta paradisö med underbart vita sandstränder, vackra kokospalmer, fantastiska korallrev och den historiska Stone Town (en del av huvudstaden Zanzibar Town) och allt är omgivet av härligt turkost vatten.

På Zanzibar reser du om du vill njuta av lugna dagar i tropiskt klimat. Här kan du utforska dess rika kultur och vackra natur och äta underbar afrikansk mat. Dykning och snorkling är nästan ett måste i det kristallklara vattnet som erbjuder mängder av exotiska fiskar och koraller.

Väder
Tanzania har generellt komfortabelt, tropiskt klimat året runt även om skillnaderna är stora i de olika regionerna. Längs den varmare och mer fuktiga kusten styrs klimatet till stor del av monsunvindarna som för med sig regn under två perioder. Under den så kallade "masika", som sträcker sig från mitten av mars till maj, regnar det kraftigt i stort sett varje dag, även om det väldigt sällan regnar hela dagen, och det blir obehagligt klibbigt i luften. Under november, december och ibland även januari kommer "mvuli" med lättare regn.

I inlandet bestäms klimatet till stor del av altituden. Längs centralplatån är det något svalare och mer kargt, medan det i de bergiga områdena i nordöst och sydväst ibland inte blir mer än 15°C på nätterna under juni och juli och det kan komma regn året om. De svalaste månaderna i hela landet är från juni till oktober och de varmaste är från december till mars.


Tanzania kan du resa till året runt, oberoende av säsong. Vädret är svalast och torrast från slutet av juni till september, men du bör ha i åtanke att i juli och augusti är många hotell och safarilodger, framförallt i de norra delarna, fullbokade. Oktober och november är väldigt behagliga med färre besökare och landskapet börjar sakta bli grönare då korta regnskurar blir allt mer vanliga.

Från slutet av december till februari är det generellt höga temperaturer utan att det blir tryckande. Under perioden runt jul och nyår ska du tänka på att hotell och safarilodger tar ut högsäsongspriser, precis som under juli-augusti. Under den huvudsakliga regnperioden, mars till maj, kan du spara mycket på boendekostnaden och samtidigt njuta av det grönskande landskapet som myllrar av liv. Emellertid kan mindre vägar bli oframkomliga och en del hotell, framförallt längs kusten, stänger under en månad eller två.

På Zanzibar är det generellt hett och torrt från januari till mars, med endast lite regn. Under april och maj kommer det betydligt mer nederbörd, men denna avtar i slutet av maj och in i juni. Den bästa perioden att resa till Zanzibar är från juli till oktober då temperaturen ligger runt 25°C och det är torrt med lätta vindar och väldigt lite nederbörd.

Övrig information
Nordiska medborgare behöver visum för att resa till Tanzania på semester men detta erhålls vid ankomst i landet.

Under regnperioden mars till maj är malariarisken hög, framförallt längs kusten och i lågt liggande områden.

På vissa platser är det ok att dricka kranvattnet, men generellt är det klokt att helt avstå från att dricka eller borsta tänderna i det.


Det är relativt dyrt i Tanzania och kreditkort godtas inte på särskilt många platser, inte alltid ens på de finare hotellen. Där de accepteras får du ofta betala höga avgifter vilket gör att kontanter är att föredra. Det är bäst att ta med sig USD och/eller Euros i stora och små valörer samt resecheckar. Det finns bankomater i de större städerna, men då de ofta är ur funktion är det alltid bra att någon form av backup i form av t.ex. resecheckar.

Körförhållandena i Tanzania kan vara mycket oberäkneliga då det räcker med en oväntad regnskur lätt kan göra vägarna oframkomliga. Detta gäller även asfalterade vägar som på vissa platser är riktigt dåligt underhållna. Det är alltså en utmaning att köra i Tanzania på egen hand och det är en stor fördel om man är van att köra i liknande förhållanden.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen