In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Western Cape Explorer


KAPSTADEN LANGEBAAN FRANSCHHOEK HERMANUS

14 dagar/13 nätter

En resa där ni får gott om tid att i lugnt tempo utforska Western Cape och allt vad denna vackra provins har att erbjuda. Ert äventyr börjar i Kapstaden innan ni tar er norrut längs den magiska västkusten. Ni fortsätter till vindistrikten som erbjuder vykortsliknande natur, underbar mat och så klart världsberömda viner. Ni avslutar er resa i den mysiga kuststaden Hermanus.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter


Dag 1:
När ni landar i Kapstaden tar ni er till ert boende för den närmaste tiden, det härliga och mycket omtyckta Lézard Bleu Guest House, som ligger nära Table Mountain samt stadens centrala delar, V&A Waterfront och havet.

Ta en lugn och härlig kväll och njut av god mat och dryck i The Mother City.

© Destination Sydafrika


Dag 2:
Att lägga ett besök till Table Mountain så tidigt som möjligt är en bra idé. Färden upp till toppen tar cirka tio minuter med linbanan, som roterar och erbjuder 360 graders utsikt över Kapstaden. På toppen finns det gott om stigar som leder till fantastiska utkikspunkter över Kaphalvön, Robben Island, Kapstaden och Table Bay.

Vid berömda Victoria & Alfred Waterfront finns något för alla. Här finns gott om affärer, marknader, kaféer och det är ett riktigt nöje att strosa runt här. Om ni har barn med er är säkert ett besök till Two Oceans Aquarium uppskattat.

Alternativt kan ni fortsätta dagen på Kirstenbosch Botanical Gardens, som ligger på Table Mountains sluttningar och detta är en perfekt plats för en lat eftermiddag i solen och kanske en picknick. Området är hela 528 hektar och består av trädgårdslandskap med inhemska plantor och träd, samt naturlig skog som breder ut sig längs sluttningarna.

Dag 3:
Det färgglada området Bo-Kaap kan verkligen vara värt ett besök. De första malajerna som anlände till Kapstaden under 1600-talet var slavar och politiska flyktingar och då slaveriet upphörde gjorde de området Bo-Kaap till sin hemstad. De moskéer och hus i georgisk stil med holländska influenser som de byggde ger området en alldeles unik charm. I en av Kapstadens äldsta byggnader finns idag Bo-Kaap Museum som är möblerat som ett muslimskt hus i 1800-talsstil och dokumenterar malajernas kultur och historia.


Mitt i staden ligger Company Gardens, Sydafrikas äldsta park med anor från mitten av 1600-talet. Här hittar ni bland annat en vacker rosenträdgård och ett aviarium samt många välmatade ekorrar. Ni kan också besöka South African Museum och stadens planetarium.

I de centrala delarna ligger också Castle of Good Hope, Sydafrikas äldsta bevarade byggnad. Detta femkantiga fort med massiva stenväggar mellan bastionerna ersatte ett mindre fort som byggdes av Jan van Riebeeck år 1652 och idag finns här bland annat ett militärmuseum.

Vid Rhodes Memorial kan ni avnjuta en härlig lunch med underbar utsikt ut över Kapstaden. Även från toppen av Signal Hill är utsikten fantastisk. Här finns en vacker utsiktsplats där man kan överblicka Kap-stadens centrum, Lion's Head, Table Mountain, hamnen och Robben Island. Alldeles nedanför utsiktsplatsen avfyras ett kanonskott varje dag klockan 12.00 från den så kallade Noon Gun, detta är en gammal tradition i Kapstaden med anor från början av 1900-talet.

Om ni hellre vill, kan ni idag få följa med på den guidade turen Cape Town Walk to Freedom tar er till en rad olika intressanta platser runt om i Kapstaden. Ni besöker bland annat Bo-Kaap, Malay Quarter och District Six innan ni besöker några av Kapstaden kåkstäder. Sist men inte minst blir det ett besök till Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad i nästan tre decennier. Denna tur måste förbokas.

© Destination Sydafrika


Dag 4:
Res söderut till Cape Point och Godahoppsudden. Följ kusten tills ni når Hout Bay, och kör sedan vidare längs vackra Chapman’s Peak Drive, en tio kilometer lång kustväg som slingrar sig runt hela 114 kurvor och med klippor som störtar direkt ned i havet.

Chapman’s Peak Drive slutar i Noordhoek och vägen leder er nu till östra sidan av Kaphalvön och Simon's Town, en charmig liten stad med många gamla, fina hus längs huvudgatan och små mysiga affärer, restauranger och kaféer. Här måste ni passa på att besöka kolonin på omkring 3 000 sydafrikanska pingviner som bor vid Boulder's Beach.

Väl framme vid Cape Point tar ni er upp till det gamla fyrtornet, 249 meter över havet, och härifrån kan ni se Godahoppsudden i väster, som ni antingen kan ta er till via en vandringsled som tar ca en timme enkel väg eller med bilen.

På vägen tillbaka rekommenderar vi att ni reser via M65 och stannar till vid The Cape Farmhouse, ett underbart gammalt hus som ligger mycket vackert till. Här kan ni avnjuta en härlig fika och det är också ett utmärkt tillfälle till lite annorlunda shopping på Red Rock Tribal och Imhoff Farm.

Tänk på att detta är en heldagstur och om ni vill hinna med alla stopp måste ni få en tidig start på dagen.

Dag 5:
Idag lämnar ni storstaden bakom er och beger er en bit norrut längs den mäktiga västkusten. Här finns kilometerlånga och ofta vindpinade stränder, ensliga grusvägar med låg horisont med vidsträckt himmel och avlägsna bergskedjor vid vilka frodiga vinodlingar breder ut sig som ett lapptäcke.

© Destination Sydafrika


Området ligger utanför turiststråken, men är väl värt att upptäcka. Ni ska ta er till Langebaan, en av världens bästa platser för vindsurfning och hit kommer många soldyrkare, vattensportsentusiaster, sportfiskare och vandrare.

Ni bor i 3 nätter på The Farmhouse Hotel.

Dag 6-7:
Langebaan är en plats där ni får njuta av lugn och ro. Utforska lagunen, ta promenader på de vackra sandstränderna och prova på fisk och skaldjur i alla dess varianter!

Utanför Langebaan finner ni också en mycket speciell restaurang, Die Strandloper. Mitt på stranden ligger denna informella restaurang, där ni får äta så mycket ni orkar av underbart färska delikatesser från havet. Restaurangen har inte öppet alla dagar i veckan och kom ihåg att boka bord!

Alldeles intill Langebaan ligger West Coast National Park, med lagunen som mittpunkt, och som är mest känt för sina ändlösa gyllene sandstränder och azurblå vatten och ett oerhört rikt fågelliv. Ytterligare en bit norrut finner ni också West Coast Fossil Park, ett 14 hektar stort område där ni får titta på fossiler och lära er mer om av utdöda djur, däribland en tretåig häst som en gång levde här.

Dag 8:
Ni lämnar västkusten och kör till de underbara vindistrikten. På vägen söderut kan ni då besöka den lilla staden Darling, som har en alldeles egen vinrutt med ett antal vingårdar som producerar vin av mycket hög kvalitet.

Ni tar er till Franschhoek där ni bor 3 nätter på härliga Maison Chablis Guest House som ligger centralt i den mysiga staden.

© Destination Sydafrika


Dag 9-10:
Ni kommer att bo väldigt bra till för att undersöka vindistrikten. Franschhoek ligger i en av världens vackraste vindalar och här finns många vingårdar att besöka, såsom Vrede en Lust, Grande Provence, Môreson, Graham Beck och Boschendal för att bara nämna några.

I området runt Stellenbosch finns Sydafrikas äldsta vinrutt och här finns hundratals vinodlingar representerade. Besök till exempel Guardian Peak som är en av våra absoluta favoriter, Neethlingshof, Rust en Vrede, Thelema Mountain Vineyards och Tokara men det finns så klart många, många fler.

Staden Stellenbosch är Sydafrikas näst äldsta stad och är en underbar historisk universitetsstad med några av landets bäst bevarade byggnader i viktoriansk och Cape Dutch-stil. Ta en promenad längs gatorna som kantas av ekar, och avnjut en lunch på någon av de många utsökta restauranger och kaféer som finns i staden.

Här finns också Oom Samie se winkel ("Farbror Samies affär" på afrikaans) – en affär som förflyttar er 200 år tillbaka i tiden och där ni kan köpa det mesta – sötsaker, alkohol, kläder, te, frukt, kryddor…

Norr om Stellenbosch och Franschhoek ligger Paarl, som ni också ska ta er lite tid till att besöka. Området är känt för sina utsökta röda viner i världsklass och kallas därför också "Red Route". En mycket välkänd vinkällare är KWV som erbjuder provningar av mängder av viner och också goda likörer. Här finns också Fairview, som förutom vin också producerar ost, Veenwouden och Nederburg.

© Destination Sydafrika


Norr om Paarl har ni Wellington, vars vinrutt är en av de yngsta i Sydafrika trots att vinodling har förekommit i området sedan sent 1600-tal. Här kan du besöka Doolhof Wine Estate och Diemersfontein Wine & Country Estate. Ytterligare ett stycke norrut ligger Swartland, vars vinrutt sträcker sig från Darling i väst – där vi verkligen kan rekommendera Ormonde – till Porterville i öst och inkluderar Malmesbury, Riebeek Valley och Piketberg.

Öster om Swartland ligger vackra Tulbagh i en dal omgiven av berg på tre sidor. Här hittar ni bland annat välbekanta Drostdyhof.

Dag 11:
Idag lämnar ni vindistrikten och kör söderut tills ni når kusten och den lilla mysiga staden Hermanus i området Overberg. Hermanus är världskänt för att vara en av världens bästa platser för valskådning från land.

Era sista nätter i Sydafrika bor ni på mysiga FrancolinHof Guest House.

Dag 12-13:
I Hermanus finns massor av små mysiga kaféer och restauranger och alla erbjuder en fantastisk utsikt. Så ta en dag till att bara strosa runt och upptäck vad staden har att erbjuda.

© Destination Sydafrika


Hermanus är också en av de bästa platserna för valskådning från land, så om ni reser mellan juni och november kommer ni helt säkert att få se många av dessa fantastiska djur. Ni kan också få ett härligt möte med en hel familj Rock Dassies, en liten charmerande varelse som trots sin ringa storlek faktiskt är släkt med både elefant och sjöko.

Det finns också en del vingårdar i området där det produceras prisvinnande viner och vi kan verkligen rekommendera Bouchard Finlayson, som är en otroligt vacker gård. Ni kan också ta utflykt till Afrikas sydligaste punkt Cape Agulhas, där de två stora världshaven Atlanten och Indiska Oceanen möts.

Dag 14:
Er sista dag i Sydafrika har tyvärr kommit när det är dags tar ni er till flygplatsen, där ni lämnar tillbaka er hyrbil och tar ett flyg tillbaka hem till Sverige igen. Vi hoppas att ni har haft en underbar resa och att ni har fått se och uppleva massor av detta underbara hörn av vackra Sydafrika!


KONTAKTA OSS FÖR RESEFÖRSLAG OCH PRIS FÖR 2019

I priset ingår:
1 hyrbil i grupp B (VW Polo eller liknande) 14 dagar med obegränsad körsträcka och full försäkring
4 nätter på Lézard Bleu Guest House, Kapstaden, Standard Room, inkl. frukost
3 nätter på The Farmhouse Hotel, Langebaan, Classic Room, inkl. frukost
3 nätter på Maison Chablis, Franschhoek, Superior Room, inkl. frukost
3 nätter på FrancolinHof Guest House, Hermanus, Standard Room, inkl. frukost
Informationspaket med mängder av nyttig information inför resan
Komplett resepaket med vägbeskrivningar, information samt vouchers för samtliga bokningar
24 timmars telefonassistans - vi befinner oss permanent på plats i Sydafrika

I priset ingår inte:
Flygbiljetter – kontakta oss för en offert
Ovan ej specificerade turer
Vägtullar
Extrakostnader för hyrbil


Specificerade boenden och aktiviteter gäller med reservation för fullbokningar. Först när alla bokningar har bekräftats kan priset i ZAR fastställas. Priset i SEK fastställs efter gällande valutakurs på respektive fakturadag.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen