In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Namibia


- För den äventyrslystne naturälskaren! -


Namibia är ett kontrastrikt land som bjuder på en mångfald av kulturer och kan ståta med vilda kustlandskap, mäktiga berg, vidsträckta öknar och ett fantastiskt djurliv. Trots det hårda klimatet har Namibia några av världens mest storslagna nationalparker, däribland den mycket djurrika Etosha National Park och Namib-Naukluft Park i väster med bland annat världens högsta sanddyner.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Huvudstad: Windhoek
Statsskick: Republik
Storlek: 825 418 km²
Folkmängd: 2,2 miljoner (2010)
Valuta: Namibiska Dollar, 1 dollar = 100 cents
Officiella språk: Engelska, Oshiwambo, Afrikaans, Tyska
Tidsskillnad: UTC +1
Namibia...
…ligger i sydvästra Afrika och gränsar till Atlanten i väster, Sydafrika i söder, Botswana i öst, Zambia i nordöst och Angola i norr. Efter att först ha varit under tyskt herravälde, och senare sydafrikanskt, blev Namibia en självständig stat så sent som 1990 och är därmed det yngsta landet i Afrika.
Introduktion
Namibia är ett kontrastrikt land som bjuder på en mångfald av kulturer och kan ståta med vilda kustlandskap, mäktiga berg, vidsträckta öknar och ett fantastiskt djurliv. Namibia är övervägande ett torrt, kargt och ofruktbart landskap och kan delas in i fyra topografiska regioner – Namiböknen och kustslätterna i väst, det centrala höglandet, Kalahari längs gränsen till Sydafrika och Botswana samt de tättbevuxna skogsområdena vid Kavango och Caprivi i norr.

Trots det hårda klimatet har Namibia några av världens mest storslagna nationalparker, däribland den mycket djurrika Etosha National Park i nordvästra Namibia och Namib-Naukluft Park i väster med bland annat världens högsta sanddyner. Namib-Naukluft Park är indelat i fyra sektioner – Namib, Naukluft, Sandwich Harbour och kanske den mest kända sektionen, Soussusvlei och Sesriem.

Huvudstaden Windhoek, som ligger i mitt i landet i det centrala höglandet, är Namibias kommersiella center medan Swakopmund lockar surfare och strandälskare från hela världen. Namibia är det perfekta landet för dig som är en äventyrslysten naturälskare!


Väder
Afrikas vädermönster blir allt oförutsägbara och vi kan aldrig lova något när det gäller vädret. Kom ihåg att denna information kommer från hur det sett ut tidigare år och av erfarenhet, inte från en magisk kristallkula...

Då Namibia är delvis täckt av Namiböknen, en av världens torraste öknar, är Namibias klimat generellt mycket torr och behaglig - det är bra att besöka året runt. Namibia får bara en bråkdel av det regn som många länder längre österut får. Mellan december och mars kommer vissa dagar att vara fuktiga och regnskurar med åska, ofta mycket lokala, kan förekomma på eftermiddagen. Dessa är vanligare i de centrala och östra delarna av landet, och mer ovanliga i öknen.

April och maj är ofta härliga månader i Namibia. Det går mot torrare väder och luften är fräsch – klar och i stort sett fri från damm – och landskapet är vackert grönt.

Från juni till augusti blir det kallare i Namibia och luften torkar ut mer. Nätterna kan bli riktigt kalla, ned mot minusgrader i vissa ökenområden. Allt eftersom landskapet torkar ut tar sig de vilda djuren i de norra delarna av landet till vattenhålen och är då lättare att ses av besökare. I september och oktober blir det varmare igen och safari är då i de flesta områden som bäst, även om det ofta finns en massa damm i luften och det inte är så grönt och fint.

November är en mycket varierande månad. Ibland är det varmt och torrt väder, ibland fylls himlen med moln som hotar med regn. Men har du tur får du bevittna de första regnen för säsongen, något du aldrig kommer att glömma.

Att köra bil i Namibia
Att köra bil i Namibia påminner till mångt och mycket om att köra bil i Sydafrika, man kör på vänster sida och reglerna är mycket lika. Men det skiljer sig också en hel del och innan ni ger er iväg på ert äventyr är det en god idé att läsa på lite. En vanlig personbil räcker gott till de flesta resor, så länge man inte tänker ge sig ut och köra off-road. Långa avstånd, dålig mobiltäckning i vissa områden och glest mellan bensinstationerna kräver dock sin planering.

Drygt 85 % av Namibias vägar är grusvägar, endast de större vägarna är asfalterade och binder ihop landets hörn. Grusvägarna är för det mesta bra, men här är det viktigt att tänka sig för och att inte köra för fort.

Många timmar i bilen lockar gärna till att köra fortare än vad som är säkert. Hastighetsgränsen är generellt 120 km/h på de större asfalterade vägarna och 100 km/h på grusvägar, men det rekommenderas att ni inte kör fortare än 60 km/h på grusvägarna. Inte nog med att det finns gott om vilda djur som vandrar fritt, det kan finnas lösa stenar, det blir spårigt, dammoln från andra bilar skymmer sikten och ibland kan vägarnas skick snabbt förändras.

När det regnar i Namibia, så regnar det rejält och översvämningar kan uppstå mycket snabbt. Om detta sker ska ni inte försöka ta er över en väg som är översvämmad, ni kan inte veta hur djupt vattnet är eller hur vägen har påverkats och även om det ser ut som en liten mängd vatten kan strömmarna vara mycket starka.


Övrig information
Nordiska medborgare behöver inte visum för att resa till Namibia på semester.

Det finns malaria i de nordliga områdena och då främst under perioden november till juni, malariprofylax är därför att rekommendera vid resa hit.

Visa-kort och MasterCard accepteras oftast i hela Namibia. Tänk dock på att bensinstationer oftast inte tar kort.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen