In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Namibia Explorer


WINDHOEK KALAHARI FISH RIVER CANYON AUS SOSSUSVLEI SWAKOPMUND TWYFELFONTEIN
ETOSHA NATIONAL PARK WINDHOEK

18 dagar/17 nätter

Denna resa bjuder på ett äventyr där ni får se och uppleva det mesta och det bästa av vad Namibia har att erbjuda. Ni reser runt i landet och får njuta av Kalahariöknens röda sand och imponeras av Fish River Canyon och de otroliga sanddynerna i Sossusvlei. Det blir också tid för äventyr i Swakopmund och otrolig safari i Etosha National Park innan resan avslutas i Windhoek.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Dag 1:
När ni landar i Windhoek hämtar ni ut er hyrbil och beger er till Villa Violet där ni ska bo över natten. Windhoek ligger faktiskt precis mitt i Namibia och här är det tyska arvet väldigt tydligt i språk, arkitektur och restauranger som serverar traditionella rätter. Staden har en viss europeisk atmosfär, där man kan vandra runt bland marknader, affärer, caféer och restauranger.


Dag 2:
Det är dags att påbörja ert äventyr och ni reser söderut mot Kalahari Anib Lodge där ni ska stanna i 2 nätter. Lodgen ligger i Gondwana Kalahari Park, bland de vackert röda sanddynerna i Kalahari som breder ut sig i flera hundra kilometer. Här får ni uppleva fantastisk natur, men kan också stöta på en del djur som springbock, oryxantilop och struts såväl som schakal och piggsvin.

Dag 3:
Kalahariöknen är världens största sammanhängande sandområde. Landskapet karaktäriseras av röda sanddyner som når en höjd av 15-30 meter och som breder ut sig parallellt med varandra med stora dalar däremellan. Den röda sanden står i vacker kontrast mot den blå himlen, dalarnas gula gräs och de mörkgröna acacieträden och det är denna natur ni kommit hit för att få uppleva.

Ni kan utforska området till fots, be bara om en karta så att ni inte går vilse. På eftermiddagen får ni följa med ut på en guidad tur in i Kalahari och i solnedgången stannar ni till på en sanddyn med otrolig utsikt över området och avnjuter en drink.

Dag 4:
Ni fortsätter söderut mot Gondwana Cañon Park som ligger bara 20 km från Fish River Canyon. Det är en bit att åka idag, så försök få en tidig start på dagen. På vägen kan ni stanna till vid Keetmanshop för att besöka Giant's Playground, ett område med enorma grå-svarta stenblock som är staplade på varandra, som om jättar hade lagt dem där. Här finns en led som ni kan följa för att se dessa skulpturer på nära håll.

Här finns också Kokerboom Forest. Kokerboom heter också Quiver Tree (eller kogerträd på svenska) då det användes flitigt av Khiosanfolket för att tillverka just koger till sina pilar. Här finns en skog med omkring 300 exemplar av detta förhistoriska träd, som egentligen är en aloeväxt. Denna ovanliga växt finns endast i de nordöstra delarna av Sydafrika och framför allt i södra Namibia. Fortsätt sedan till Cañon Village där ni ska bo i 2 nätter.


Dag 5:
Fish River Canyon, som ligger belägen i ett kargt område med endast tåliga växter såsom kogerträd, är den näst största kanjonen i världen, efter Grand Canyon, och är också det område som är näst populärast för besökare i Namibia. Omkring 350 miljoner år sedan bildades en 20 km bred förkastning, där floden sedan har eroderat fram kanjonen såsom den ser ut idag – hela 160 km lång, upp till 27 km bred och 500 meter djup.

Fish River, som är den längsta floden i Namibia, flyter idag längs kanjonen, men är numer endast en rännil jämfört med den flod som tidigare forsade fram här. Under sensommaren svämmar den vanligen över, resten av året blir den till en kedja av långa smala småsjöar. I Fish River Canyons nedre del, ligger de varma källorna i Ai-Ais.

Utforska Fish River Canyon på egen hand eller delta i någon av alla de utflykter som anordnas av ert boende, såsom vandringar, ridturer eller guidade turer till olika utsiktspunkter längs Fish River Canyon eller runt om i Gondwana Cañon Park.

Dag 6:
På morgonen tar ni er till Aus, där ni bor på Desert Horse Inn i 2 nätter.

När ni checkat in kan ni fortsätta västerut till utkiksplatsen vid The Garub Wild Desert Horse och förhoppnings-vis kan ni se vildhästarna dricka vid vattenhålet eller leka av sig. Dessa hästar härstammar troligen från de hästar som sydafrikanska armén använde under första världskriget och som under åren har anpassat sig till ett liv i öknen.


Dag 7:
Idag tar ni er återigen västerut, denna gång till till Kolmanskop, en stad som blomstrade efter det att diamanter hittades här 1908. Idag river vinden i fönsterluckor, dörrar och tak och sanddyner fyller rummen och ibland hela hus. Detta är verkligen en spökstad mitt i öknen. Här kan ni följa med på en guidad tur som tar er runt i staden och det finns också ett litet museum och en utställning.

Ta er vidare den korta sträckan till Lüderitz, en kuststad som är mer än 100 år gammal och har en rik och varierande historia som inkluderar portugisiska sjöfarare, brittiska valfångare och tyska köpmän. Lüderitz bjuder också på en hel del god mat, avnjut gärna en lunch med färsk fisk och skaldjur.

Dag 8:
På morgonen reser ni norrut mot Sesriem, där ni ska bo på Desert Camp i 2 nätter. Här bor ni bara några kilometer från porten till Namib Naukluft Park, där Sossuvlei, Deadvlei och Sesriem Canyon ligger.

Ni bor i en egen liten "stuga", med sovrum under tältduk, eget badrum med dusch och på verandan finns möjlighet att laga mat – både på spisen eller över öppen eld om ni hellre vill grilla. I närheten finns en liten mataffär där ni kan köpa vad ni behöver men om ni hellre vill kan ni avnjuta era måltider på den intilliggande lodgen.

Dag 9:
Parken öppnar ca 15 minuter före soluppgången och försök vara på plats då. Ned till parkeringen ca 6 mil längre fram kan ni åka med en vanlig bil. Härifrån avgår en transfer som tar er ned till Sossusvlei och Deadvlei, ca 5 km längre fram.

I Sossuvlei finns världens högsta sanddyner som har formats under miljontals år av sand som forslats från Orange River ut i Altanen och sedan spolats upp på land av havets vågor. Här för vinden all denna sand sakta längre inåt land och landskapet skiftar hela tiden. Att klättra upp för en av dessa dyner belönas med en helt otrolig utsikt över hela området, inklusive Deadvlei – ett stort område som består av torkad vit lera som endast störs av uråldriga skelett av akacieträd, en del så gamla som 500 – 600 år. Detta är en fotografs dröm!


Det finns vandringsleder ni kan följa i området runt lägret, men se er för var ni sätter fötterna då det finns en del vilda djur man helst ska undvika att komma för nära. Det finns också en hel del olika aktiviteter ni kan boka in.

Dag 10:
Ni reser vidare och tar er ut till kusten vid Walvis Bay, en populär stad för vindsurfning, kitesurfning och för att paddla kajak i lagunen. Här kan man också följa med ut till havs för att få se delfiner och sälar, men det är framför allt en fågelskådares paradis. Här, och i våtmarkerna vid Sandwich Harbour söder om staden, samlas under vissa delar av året tiotusentals sjöfåglar, däribland mer än hälften av alla södra Afrikas flamingos.

Härifrån fortsätter ni norrut till den lilla staden Swakopmund, där ni ska bo på Cornerstone Guesthouse i 3 nätter.

Dag 11-12:
Swakopmund är ett paradis för den äventyrslystne! Även om det finns en hel del att göra inne i staden, så är det i öknen runt omkring Swakopmund som saker och ting verkligen händer. Fyrhjuling, sandboarding, sandskidåkning, parasailing och dussinet andra adrenalinpumpande aktiviteter kan bokas från någon av alla de arrangörer som finns här.

Om ni tröttnar på att hålla igång kan ni strosa runt på Swakopmunds palmkantade gator, besöka ett konstgalleri eller museum, äta gott på någon av stadens caféer eller restauranger eller ta det lugnt på stranden och svalka er i Atlantens kalla vatten.

Dag 13:
Idag lämnar ni kusten och tar er norrut, till Twyfelfontein där ni ska bo på Twyfelfontein Country Lodge i 2 nätter. Här bor ni bra till för att utforska området. På vägen norrut kommer ni att köra förbi Brandberg Mountains som ser ut att glöda i solnedgången på grund av det höga innehållet av fältspat. Toppen kallas Königstein och är Namibias högsta berg på 2 573 meter. I de här bergen finns en av de största samlingarna av klippmålningar i världen.


Dag 14:
Damaraland är ett mycket vackert område med savann med akacieträd, sandiga torra flodbäddar, massiva bergstoppar och berg som är formade som det berömda Table Mountain i Sydafrika. Twyfelfontein är ett enormt konstgalleri mitt i det fira. Här finns hällristningar som ristats in av bushmän, en del så gamla som 6 000 år. Här finns omkring 2000 figurer; man kan se giraffer, noshörningar, elefanter och mycket mer. 2007 blev detta område Namibias första världsarv.

Bästa tiden att besöka Twyfelfontein är på morgonen eller sent på eftermiddagen, eftersom dagens hetta kan göra det svårt att fotografera graveringarna. The Organ Pipes tros ha formats omkring 120 miljoner år sedan och har fått sitt namn av ganska självklara orsaker då bergpelarna av diabas ser ut som orgelpipor. Bara ett kort stycke längre bort hittar ni Burnt Mountain. Mitt på dagen ser berget ganska tråkigt och rent av bränt ut, därav namnet. Men på morgonen, eller sent på eftermiddagen, glöder berget med en vackert röd färg, som vore det i brand.

Norr om Twyfelfontein hittar ni Petrified Forest, ett område med trädstammar som fördes dit på grund av översvämningar omkring 250 miljoner år sedan. De begravdes i kiselrik jord vilket medförde att inget syre tillfördes trädstammarna och således stoppades nedbrytningen. Vartefter ersattes träet med kisel och idag finns omkring 50 trädstammar på platsen, den längst är omkring 30 meter lång.

Dag 15:
Nu har det blivit dags för lite djurliv och ni tar er till Etosha National Park, där ni ska bo på Etosha Safari Lodge som ligger utanför parken men endast 10 km från Andersson Gate.

Om ni får en tidig start på dagen har ni ganska gott om tid till att utforska Etosha på egen hand redan idag. Checka in, ät lite lunch och bege er sedan in i parken. Vägarna inne i Etosha är väl underhållna grusvägar, men det kan finnas gott om vassa stenar så ta det försiktigt. Nätverket av vägar binder samman de tre läger som finns inne i parken med mer än 30 vattenhål runt om i parken.


Dag 16:
Idag får ni följa med på en guidad halvdagstur i Etosha. På morgonen hoppar ni på det öppna safarifordonet och ger er ut på äventyr. Ni kommer att vara ute i ca 6 timmar och under dagen stannar ni till för att sträcka på benen och för att få lite i magen.

Etosha är en mycket speciell plats och safari här är otroligt bra, här kan ni få se elefant, giraff, lejon och mängder med antiloparter. Har ni tur kan ni också få se leopard och gepard! Här finns flertalet utrotningshotade djurarter, bland annat den svarta noshörningen. Inne i Etosha finns ett stort område på ca 5 000 kvadratkilometer som kallas Etosha Pan. Detta vattenfylls efter kraftiga regn, dock endast för några dagar men länge nog att dra till sig stora mängder med flamingos. När Etosha Pan torkar ut bildas en silvervit krackelerad yta som står i kontrast till savannen runt omkring.

Dag 17:
Idag lämnar ni Etosha och reser söderut tillbaka till Windhoek. Det är en ganska lång resa, men vägen är bra så ni ska nå staden på eftermiddagen. Här bor ni återigen på Villa Violet.

Dag 18:
Sista dagen på er resa har tyvärr kommit, men beroende på när ert flyg går kan ni hinna undersöka Windhoek lite mer. Här finns en hel del sevärdheter, såsom till exempel Namibias Nationalmuseum vid Alte Feste Castle som bjuder på en mängd olika utställningar, bland annat Social History Galley och Independence Display – båda ger en inblick i Namibias komplexa historia.

Här hittar ni också Christuskirche, en kyrka byggd 1910 av sandsten. Idag är den ett av stadens mest slående landmärken. Flertalet olika stilar har influerat kyrkans design och kejsar Wilhelm II donerade de färgade fönsterglasen.


När det är dags tar ni er till flygplatsen, lämnar tillbaka er hyrbil och tar ni flyget hem tillbaka till Sverige. Efter en resa som denna har ni foton, minnen och berättelser att dela med er under en lång, lång tid…


KONTAKTA OSS FÖR RESEFÖRSLAG OCH PRIS FÖR 2019

I priset ingår:
1 hyrbil i grupp K (Hyundai IX35 eller liknande) i 16 dagar med obegränsad körsträcka & full försäkring
1 natt på Villa Violet, Windhoek, Standard Room, inkl. frukost
2 nätter på Kalahari Anib Lodge, Gondwana Kalahari Park, Standard Room, inkl. frukost
2 nätter på Cañon Village, Gondwana Cañon Park, Standard Room, inkl. frukost
2 nätter på Desert Horse Inn, Aus, Standard Room, inkl. frukost
2 nätter på Desert Camp, Sesriem, Standard Self Catering Unit, inkl. frukost
3 nätter på Cornerstone Guesthouse, Swakopmund, Luxury Room, inkl. frukost
2 nätter på Twyfelfontein Lodge, Twyfelfontein, Standard Room, inkl. frukost
2 nätter på Etosha Safari Lodge, Etosha National Park, inkl. frukost
1 natt på Villa Violet, Windhoek, Standard Room, inkl. frukost
Sundowner Drive, Kalahari Desert
Half Day Morning Game Drive, Etosha National Park
Komplett resepaket med vägbeskrivningar, information samt vouchers för samtliga bokningar
24 timmars telefonassistans – vi befinner oss permanent på plats i Sydafrika

I priset ingår inte:
Flygbiljetter – kontakta oss för en offert
Ovan ej specificerade turer
Extrakostnader för hyrbil


Specificerade boenden och aktiviteter gäller med reservation för fullbokningar. Först när alla bokningar har bekräftats kan priset i NAD fastställas. Priset i SEK fastställs efter gällande valutakurs på respektive fakturadag.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen