In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Dykresor


Sydafrika erbjuder helt fantastisk dykning med stor variation. Upplev de underbara tropiska reven i Sodwana Bay, spänningen med att dyka med tigerhaj, tjurhaj och hammarhaj i Aliwal Shoal och Protea Banks eller känn adrenalinet rusa genom kroppen när ni dyker med vithajar i Gansbaai!


Sydafrika har en lång kustlinje på breddgrader som normalt sett inte erbjuder tropisk dykning. Men tack vare att strömmar från Moçambique för med sig varmt tropiskt vatten ligger här bland annat världens sydligaste korallrev. Följer man kusten söderut märker man att flora och fauna gradvis förändras då vattnet blir kallare och kallare.

Längs hela den sydafrikanska kusten finns ett stort antal vrak. Kusten runt Kapstaden är som ett gravfält av havererade skepp, där de flesta har mött sitt öde under de stormiga vintermånaderna. Här finns båda gamla och nya vrak, de äldsta härrör från 1600-talet. Många intressanta vrakdyk kan göras från båt eller från stranden.


Sydafrika har blivit en världsberömd destination när det gäller hajdyk. Förr berodde detta endast på de fina möjligheterna till dyk med vithaj, men nu har landet även blivit känt för sina sandtigerhajar, tjurhajar, hammarhajar och tigerhajar, för att nämna några. Även kopparhaj, svartfenad revhaj, mörkhaj och spinnarhaj finns i sydafrikanska vatten.

Tusentals dykentusiaster kommer årligen till Sydafrika för att få uppleva dessa fantastiska djur, men tyvärr återvänder många hem utan att ha fått se en skymt av det de förväntade sig. Till största delen beror detta på att de har kommit under fel tid på året eller helt enkelt åkt till fel plats. Så tänk på att hajdykning i allra högsta grad är beroende av område och säsong!

Sodwana Bay
Sodwana Bay ligger i norra KwaZulu-Natal, ungefär fyra timmars biltur norr om Durban på den sydafrikanska östkusten. Sodwana är det enda tropiska dykområdet i Sydafrika med mer än 1 200 fiskarter såväl som delfiner, hajar, valhajar och sköldpaddor. Här bildar inte korallerna ett kontinuerligt rev utan de separata reven går parallellt med stranden och har fått namn efter dess avstånd från land – som till exempel 1 mile reef, 2 mile reef, 7 mile reef etc.

Den genomsnittliga sikten i vattnet är 12 meter, men under bra förhållanden kan sikten bli upp till 40 meter. Under sommarmånaderna når vattentemperaturen nästan 30 grader och det blir aldrig kallare än 20 grader så områdena lockar till dykning året runt. Dykning i Sodwana lämpar sig för dykare på alla nivåer.


Valhaj, som trots namnet egentligen inte alls är en haj, hittar man utanför kusten vid Sodwana Bay. Bäst chans att få se dessa vänligt sinnade jättar har ni dock i Moçambique. Då de trivs bäst i varma tropiska vatten finns de här året om och den bästa tiden att se valhaj är därför helt enkelt under den period ni själva trivs som bäst. Eftersom detta är tropiska områden tycker de flesta att det är skönast när det är som svalast och det finns minst antal insekter, det vill säga under vintermånaderna april till oktober.

Aliwal Shoal
Aliwal Shoal ligger utanför Umkomaas kust, strax söder om Durban. Reven ligger på ett djup från 6 meter till 27 meter. Bortsett från tropiska fiskar, sköldpaddor, hajar och delfiner finns här också två vrak – Produce på 30 meters djup och Nebo på 25 meter.

Sandtigerhaj (Ragged Tooth Shark eller kort och gott "Raggies") finner man i stora antal vid Aliwal Shoal, särskilt mellan juni och november, men här finns även mycket tigerhaj. Man använder sig av "chum", en blandning av mosade sardiner och fiskolja, för att locka tigerhajarna till båten. Till skillnad från vithajsdyk har man här ingen bur som skydd, utan kommer öga mot öga med hajen!

Tigerhajen finns på Aliwal Shoal året runt, men är som mest aktiva mellan februari och juni. Dyken med tigerhaj utförs strax söder om Aliwal Shoal där vattnet är runt 20 meter djupt. En behållare med bete sänks ned till 8-10 meters djup och den får sedan driva med strömmen vilket lockar till sig hajarna.

Ni kan även få se svartfenad revhaj, mörkhaj och så klart en och annan remora.

Protea Banks
Protea Banks är stället för den verkligt äventyrslystne dykaren. Området ligger utanför Shelly Beach, ungefär en och en halv timmes biltur söder om Durban. Då strömmarna här är väldigt kraftiga (ofta 4-5 knop) rekommenderas endast dykare med högre dykutbildning (PADI advanced scuba diver, CMAS two star diver eller motsvarande) att dyka här.

© Blue Vision Dive Centre


Protea Banks rankas som ett av världens bästa hajdyksområden med bland annat sandtigerhaj, kopparhaj, tjurhaj och hammarhaj. Revet ligger på ett djup på 8 meter till över 40 meter. Bästa tiden att dyka med dessa hajar är när vattnet är som varmast, det vill säga under sommarmånaderna, oktober till mars.

Gansbaai
Ungefär 16 mil öster om Kapstaden ligger Gansbaai och här har ni möjligheten att komma öga mot öga med den stora fruktade vithajen! De turer som Destination Sydafrika erbjuder utgår från den lilla hamnen Kleinbaai Harbour, som ligger strax utanför Gansbaai. Ombord på båten finns toaletter och sovplats om någon skulle bli sjösjuk, det kan vara ganska höga vågor så vi rekommenderar at ni tar sjösjuketabletter!

Efter ca 20 minuter, eventuellt lite längre beroende på väder och vind, har ni rundat Dyer Island och närmar er Shark Alley, kanalen mellan Dyer Island och Geyser Rock. Den sistnämnda är hem för mellan 30 000 och 60 000 sälar, vithajens huvudsakliga föda, och här finns det därför gott om vithaj.

När båten har kastat ankar påbörjas "chumming", alltså samma metod som vid dykning med tigerhaj. Buren sänks ner i vattnet och så fort hajarna närmar sig, och kaptenen och dykledaren anser det vara säkert för er, får ni chansen att göra er första tur ner i buren. Hajarna lockas med bete att komma så nära buren som möjligt för att ni ska få uppleva den ultimata adrenalinkicken! Ni turas sedan om att vara i buren, och då ni är så få i båten garanteras mycket tid i vattnet.

© White Shark Projects


Om det går för hög sjö kan dykledaren bestämma att buren inte ska sänkas ner då ni kan riskera att skadas. Ni får då tyvärr nöja er med att följa hajarna från däck, men även detta är en fantastisk upplevelse! Efter ungefär fem timmar till havs har säkert alla fått tillräckligt med tid i buren och turen bär av hemåt igen med minnen för livet! Dyken kan genomföras med snorkel och ingen form av dykcertifikat är nödvändig.

Från det att sälkutarna föds i november och fram till mars finns det så pass mycket "naturlig" föda för hajarna att det är betydligt svårare att locka dem till båten och därmed minskar chanserna betydligt att få uppleva hajarna på nära håll.

Även vattentemperaturen spelar stor roll. Hajar håller oftast till i varmare vatten, även om vithaj verkar tycka bäst om de kallare vattnen runt Kapprovinsen. I motsats till vad många tror är vattnet utanför Kapstaden och Gansbaai varmare under vintermånaderna än under sommarmånaderna. Under denna period är hajarna hungrigare och det varmare vattnet gör dem mer aktiva, varför april till oktober räknas som den bästa säsongen för vithajsdyk.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)63 156 6144
© Destination Sydafrika 2016
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen