In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Sydafrikas väder


- Solskenslandet -

Hur är vädret i Kapstaden på vintern? Hur varmt blir det i Krugerparken? Regnar det mycket längs Garden Route? Är det alltid varmt i Durban? Svaren hittar ni här!
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Sydafrika ligger i ett subtropiskt område som ger landet de varma tempererade förhållanden som är så typiska för södra Afrika. Klimatet påverkas dock i stor grad av att Sydafrika har hav på tre sidor av landet samt den höga höjden på inlandsplatån vilket ger ett mildare klimat. Men det är också detta som gör Sydafrika till en sådan populär destination bland många utländska besökare.


Sydafrika är känt för sitt solsken. Det är ett relativt torrt land med en genomsnittlig årlig nederbörd på cirka 460 mm. Western Cape får det mesta av sitt regn under vintermånaderna, medan resten av landet generellt har sommarregn.

Samtidigt tenderar temperaturerna i Sydafrika att vara lägre än i andra länder på motsvarande breddgrader, såsom till exempel Australien, och detta beror främst på den höga höjden som stora delar av landet ligger på.

På inlandsplatån, där till exempel Johannesburg ligger på 1 753 meter, gör höjden att den genomsnittliga sommartemperaturen inte blir speciellt hög. Av samma anledning kan temperaturen nattetid under vintern sjunka till fryspunkten, på vissa platser ännu lägre.

Kustområdena är därför Sydafrikas varmaste områden under vintermånaderna. Det finns dock en slående skillnad mellan temperaturerna på landets östra och västra kust och detta beror på den varma Agulhasströmmen som värmer upp den östra kusten medan den kalla Benguelaströmmen kyler ner västkusten.

Bästa tiden att åka till Sydafrika
Det finns inget enkelt svar på frågan när den bästa tiden är att besöka Sydafrika eftersom alla årstider har sina positiva och negativa inslag. Det beror helt enkelt på vad ni letar efter och vad ni vill göra. Om det är safari är vintern och våren de bästa årstiderna.

© Destination Sydafrika

Från mitten av juni till november är den bästa tiden för valskådning. För dykning och surfning är perioden från april till september det bästa valet för de flesta kustområdena, med undantag kanske för kusten utanför Western Cape.

Liksom i de flesta andra delarna av världen är våren den bästa tiden att njuta av de inhemska vilda blommorna. Strandlivet är perfekt i KwaZulu-Natal under hela året med varma och soliga förhållanden, även mitt i vintern.


Vill du läsa mer om Sydafrikas väder? Besök då Om Sydafrika!

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen