In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Frågor och svar


Det kan vara många frågor som behöver svar när man ska resa till Sydafrika. Här har vi försökt svara på de allra vanligaste…
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

FÖRE BOKNING

Hur mycket kostar det att anlita er?
Vår idé är att det inte ska kosta er någonting extra att boka via oss jämfört med om ni hade gjort alla bokningar på egen hand. Vi lägger inte på någon avgift, utan ni betalar vad det faktiskt kostar. Vi får provision från våra samarbetspartners i Sydafrika och det är vår enda inkomst.

Kan jag resa när jag vill eller avgår era resor på bestämda datum?
Det är helt upp till dig när du vill resa. Du bestämmer allt – när du vill resa, hur länge du vill vara borta, vart du vill åka, vad du vill se och vad du vill göra.

Kan man göra ändringar i de reseförslag ni har på er hemsida?
Självklart! Inget är ristat i sten och allt går att ändra på…

Hur går själva bokningsprocessen tillväga?
Det är väldigt enkelt! När ni är nöjda med ert reseförslag gör vi alla bokningar och sänder er en delfaktura på 10 % av resans pris, eller vad som krävs för att säkra bokningarna, som ska vara oss tillhanda inom 7 dagar. Ni kommer sedan att få en slutfaktura som ska vara oss tillhanda 30 dagar före avresa.

Kan jag betala resan med kort?
Nej, tyvärr kan vi inte ta emot betalningar med kort utan endast via bankgiro. Vi har inte den tjänsten och vi anser att avgifterna för kortinlösen är alldeles för höga och det är inte rimligt att varken vi eller kunden ska betala för det.

Erbjuder ni reseförsäkring?
När det gäller försäkring så brukar man ju ha en ganska bra reseförsäkring genom hemförsäkringen, så börja med att kolla där. Vi erbjuder inte några försäkringar men vi rekommenderar självklart alla att teckna en separat avbeställningsförsäkring eftersom det är enda sättet att få tillbaka några pengar vid en eventuell avbokning.

Kommer ni att skicka oss vouchers för de olika boendena?
Ja visst, ni kommer att få vouchers på alla era boenden och aktiviteter.

Ställer ni resegaranti?
Ja, vi ställer fullständiga garantier till Kammarkollegiet.

Företag som arrangerar resor som omfattas av resegarantilagen (ett arrangemang som består av transport och inkvartering eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst, som t.ex. hyrbil) måste ställa resegaranti hos Kammarkollegiet för att skydda sina resenärer. Resegarantin ska ge resenären pengarna tillbaka om han eller hon har köpt en resa som ställs in eller avbryts, t.ex. därför att reseföretaget gått i konkurs.

Garantin ska täcka det som resenären har betalat för resan, t.ex. förskott, slutbetalningar och ersättning för sådana tjänster som ingick i avtalet, medan kostnader för tjänster som inte ingått i detta avtal inte ersätts.

Bokar ni flygbiljetterna också?
Självklart, det hjälper vi er gärna med. Ge oss bara aktuella datum så ger vi er en offert på flygbiljetter.

Vilken tid på året är bäst att åka till Sydafrika?
Det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Säsongerna ser ut ungefär så här:

Högsäsong är mellan november och februari – då är det som varmast och det är då de allra flesta besöker Sydafrika. De flesta delarna av landet har sommarregn och allt är grönt och frodigt. Från mitten av december till mitten av januari är det "peak season". Vill ni resa under denna period, så se till att boka i tid!

Lågsäsong är under de svalare månaderna – mellan maj och augusti. Det är då betydligt färre turister och lägre priser. Området runt Kapstaden har vinterregn, medan det i centrala och norra Sydafrika är torrt.

Läs mer om Sydafrikas väder

INFÖR RESAN

Behöver jag skaffa internationellt körkort?
Precis som motormännen säger så rekommenderas det att man skaffar ett. Vi båda har varsitt internationellt körkort, men har sällan behövt visa det. Dock kan polis vilja se det och då går nog hela processen betydligt fortare om man kan uppvisa ett.

Behöver vi ta några vaccinationer innan vi reser?
När det gäller vaccinationer så kan vi bara rekommendera er att kontakta en vaccinationsklinik, de vet bäst. Ni ska troligen kolla upp att ni har fullt skydd för difteri, polio och stelkramp och dessutom bör man vaccinera mot hepatit A och tyfoidfeber. Ni kommer dessutom att behöva malariaprofylax om ni ska resa till de norra/östra delarna av Sydafrika. Men som sagt, kolla med en vaccinationsklinik!

Behöver jag ha visum för att komma in i Sydafrika?
När du anländer i Sydafrika kommer du som svensk/nordisk medborgare att automatiskt få ett besöksvisum som gäller i 90 dagar. Detta är kostnadsfritt. Ska ni besöka andra afrikanska länder kan ni behöva visum, kontakta respektive ambassad/konsulat för mer information.


UNDER RESAN

Vad händer om vi behöver hjälp under vår resa. Kan vi nå er?
De ställen ni ska bo på är mer än villiga att hjälpa er med råd och tips under er resa. Men behöver ni få tag på oss är det bara att ringa så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa er. Vi finns både i Sverige och i Sydafrika

Är det verkligen säkert att köra bil på egen hand runt om i Sydafrika?
Ja, det är säkert. Sydafrika har generellt väldigt bra vägar och detta är ett underbart sätt att upptäcka landet. Var dock försiktiga – tänk på att hålla avstånden (framför allt från de minibussar som trafikerar vägarna) och se upp för människor och djur på vägarna.

Hur ska vi hitta till de ställen vi ska bo på?
Vi kommer att skicka ut ett dokument med all information ni kan tänkas behöva inför er resa. Ni får vägbeskrivningar och kontaktinformation till boenden och arrangörer.

Ni kan också hyra en GPS. Vi tillhandahåller också koordinater, men det går så klart bra att använda orts- och gatunamn.

De pratar ju så många språk i Sydafrika. Klarar man sig på engelska?
Ja, det finns 11 officiella språk i landet och även om de flesta inte har engelska som modersmål klarar du dig absolut med engelska.

Jag har hört att det är svårt att få tag på en taxi i Sydafrika. Stämmer det?
Det finns taxi att tillgå, i alla fall i de stora städerna. Håll er dock borta från minibussarna, de är för det mesta inte ens vägdugliga! Hör med de ni bor hos, de har koll på vilket taxibolag som är bäst.

Vi skulle vilja åka på en tur till kåkstäderna, men är inte det lite kränkande för dem som bor där?
Det är en väldigt bra och förståelig fråga. Ni kommer att märka att det inte handlar om att ni åker runt och tittar på människorna som bor där. Ni kommer att göra en hel del besök i kåkstäderna – det kan vara skolor, dagis, B&B's eller olika projekt och ni kommer att bli mottagna med öppna armar, få chansen att prata med folk och förhoppningsvis komma hem med en helt annan förståelse än före turen. Kom ihåg att de som bor där faktiskt gynnas av dessa turer!

Vi vill så klart uppleva safari på vår resa till Sydafrika. Vart ska vi åka? Gör man det på egen hand?
Visst kan man åka omkring i Krugerparken på egen hand, men det finns en risk att ni faktiskt inte får se så mycket – parken är enormt stor! Vi rekommenderar främst de privata reservaten som angränsar till parken. Många av dessa har inget staket mot Krugerparken, så djuren kan vandra fritt. Här bor ni läckert mitt i vildmarken, med helpension, och det finns professionell personal som gör sitt yttersta för att ge er en fantastisk djur- och naturupplevelse.

Det finns också riktigt bra alternativ i Eastern Cape, utanför Port Elizabeth. Fördelen med detta område är att det är malarifritt. Vill ni uppleva bushen på egen hand rekommenderar vi att ni väljer något av de lite mindre reservaten, som till exempel Hluhluwe Imfolozi Park eller Pilanesberg National Park.


Är det någon fråga som ni inte har fått svar på? Kontakta oss så ska vi råda bot på det!
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen