In English
In English
Om oss    
www.omsydafrika.se


Botswana


- Vild & orörd natur -


Med vidsträckta savanner som myllrar av liv är Botswana verkligen en del av det äkta Afrika. I norra Botswana rinner Okavangofloden in från Namibia och formar Okavangodeltat som är världens största inlandsdelta. I Moremi Wildlife Reserve och Chobe National Park kan du få några av de allra bästa djur- och naturupplevelser i Afrika.
Dela på:
Dela på Facebook Dela på Twitter

Huvudstad: Gaborone
Statsskick: Republik
Storlek: 600 370 km²
Folkmängd: 2,0 miljoner (2010)
Valuta: Pula, 1 pula = 100 thebe
Officiella språk: Engelska, Setswana
Tidsskillnad: UTC +2
Botswana...
…ligger i södra Afrika och gränsar till Sydafrika i söder och sydost, Namibia i väst och norr samt Zimbabwe i nordost. Botswana gränsar också till Zambia i norr, men denna gräns är inte mer än ett par hundra meter lång.Botswana är ett medelstort land med bara knappt 2 miljoner invånare och är ett av väldens mest glesbefolkade länder. När Botswana 1966 blev självständigt var det ett av världens fattigaste länder, men har idag totalt förvandlat sig själv och är nu ekonomiskt en av de mest snabbväxande länderna i världen, mycket tack vare stora diamantfynd. Landet är idag ekonomiskt stabilt och erbjuder bra utbildning och sjukvård.

Botswana är ett land med vild, orörd natur och stora ytor och då stora delar av landet saknar bra vägar är det en destination för den orädde resenären som inte reser på en alltför begränsad budget. De flesta stora vägarna är asfalterade med bra körförhållanden, en fyrhjulsdriven bil är dock nödvändig om du ska resa inne i nationalparker och reservat samt i avlägsna områden.

Närmare 85 % av Botswana täcks av öken- och stäppområde, den så kallade Kalahariöknen. I norra Botswana rinner Okavangofloden in från Namibia och formar Okavangodeltat som är världens största inlandsdelta. Då både Chobe- och Okavangofloden förser området med vatten året om kan man hitta nästan alla av södra Afrikas däggdjursarter i Moremi Wildlife Reserve och Chobe National Park. Med vidsträckta savanner som myllrar av liv är Botswana verkligen en del av det äkta Afrika.


Väder
Vädermönster över Afrika blir allt mer oförutsägbar, man ser skyfall mitt i öknar och torka när regn borde falla. Botswanas klimatmönster är typiskt för södra Afrika även om dess nederbörd är mindre än länder längre österut. Botswanas klimat räknas som halvtorrt och subtropiskt. Regnen i Botswana kommer mestadels mellan december och mars, då den genomsnittliga minimitemperaturen ligger omkring 20 grader. Vissa dagar är ljusa och soliga, en del kommer att ha eftermiddagsskurar med åska, och andra kommer bara vara grå.

Som med Namibia, är april och maj i Botswana generellt underbara, med klar himlen och grönt landskap. Nattemperaturen börjar sjunka under dessa månader, särskilt i Kalahari. Notera att platser i och runt Okavango tenderar att ha mindre extrema, mer moderata temperaturer än de torrare delarna av Kalahari.

Från juni till augusti kan temperaturen på natten i torrare områden komma nära fryspunkten, men det blir snabbt varmare under dagen, då himlen är oftast klar och blå. Det är nu högsäsong i de flesta safariområden – marken är torr på de flesta områden, så djuren samlas runt de få tillgängliga vattenhål som finns. I slutet av vintern blåser ofta en västlig vind som för med sig stora mängder sand och damm vilket gör att sikten kan bli väldigt dålig.

Detta fortsätter in i september och oktober, då temperaturen stiger igen vilket fortsätter att torka ut landskapet och koncentrera djurlivet ännu mer. Detta är den bästa tiden för storviltssafaris - även om oktober kan kännas väldigt varm, med maximala temperaturer som ibland närmar sig 40 grader.

November är svårt att förutsäga, eftersom det ibland kan vara en fortsättning på oktobers värme, samtidigt som det ibland kyls ned av de första regnen - det är alltid en intressant månad.


Övrig information
Nordiska medborgare behöver inte visum för att resa till Botswana på semester.

Malaria är vanligt förekommande i de norra delarna av Botswana, i områdena runt Okavango och Chobe, framförallt under och efter regnperioden november till april.

Det är säkert att dricka kranvattnet i stort sett i hela landet.

Det finns bankomater i de flesta större städer och både Visa-kort och MasterCard accepteras på de flesta hotell, restauranger och affärer. Affärer och bensinstationer på mindre orter tar dock oftast bara kontanter.
Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+46 (0)76 787 4969
+27 (0)71 812 0844
© Destination Sydafrika 2007-2019
Org.nr: 556850-6520
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen